Hoppa till innehåll

Brålanda

 

Brålanda ligger 24 km norr om Vänersborg i södra Dalsland. Stationssamhället växte fram under 1870-talet kring järnvägen som då anlades. Denna knyter ihop Göteborg med Oslo och Karlstad. Stationen stängdes på 1970-talet då tågåkandet minskade men vindarna vänder nu och förhoppningsvis kommer vi åter igen att kunna se tåg stanna här för på- och avstigning.

Här kan du läsa lite mer om vår vackra omgivning. Brålanda är ett levande litet samhälle strategiskt beläget utmed E45. Inom ett par mils radie finns både sandstränder, djupa skogar, stadsliv, shopping och en mängd aktiviteter och utflyktsmål. Läs mer om detta under flikarna.

Tätorten har 1400 invånare och med den kringliggande landsbygden blir antalet boende 3000 personer. Brålanda karaktäriseras av en entreprenörsanda ”Brålanda anda” och har ett aktivt näringsliv med många små företag. Dessa är verksamma i olika branscher såsom gräv och transport, jordbruk och förädling, mekanisk industri och service verksamhet. Runt omkring Brålanda finns flera producenter av förnyelsebar energi t.ex. vindkraft, vattenkraft och biogas. Den senare används både för uppvärmning och som fordonsbränsle.

Event i Brålanda

Ett antal årliga evenemang genomförs i byn såsom Skördefestivalen i september och den välkända Tomteparaden i december, som presenterades i Guinness Rekordbok 2002 som paraden med störst antal tomtar.  Titta på filmen om tomteparaden 2010 här:

https://www.youtube.com/watch?v=dGymcOyYouE