Hoppa till innehåll

Om Brålanda Hotell & Vandrarhem

Om vår historia

Byggnaden uppfördes ursprungligen som ett vårdhem. Anläggningen köptes år 2004 av fastighetsägaren Ingvar Wilsson som startade vandrarhemsverksamhet med namnet Brålanda Vandrarhem & Rekreation. Ingvar månade om vandrarhemmet och satsade på upprustning och renovering av rum och biutrymmen, bl.a. bastu och Spa i källaren.

Nytt ägarskap

Nuvarande ägare övertog vandrarhemmet i oktober 2012 och ändrade namnet till Brålanda Vandrarhem & Konferens AB för att spegla en ny inriktning. Vi anslöt oss samtidigt till Svenska Turistföreningen STF. Från och med våren 2014 har vi uppgraderat ett antal rum och viss service till hotellstandard och samtidigt bytt namn på verksamheten till Brålanda Hotell & Vandrarhem. 2016 gick vi ur STF.

Ägarna består av företagare och privatpersoner bosatta i och omkring Brålanda och är numera 12 till antalet.

Ensam ägare

Sedan 1 april 2017 ägs Brålanda Hotell och vandrarhem av Brålandabon Thore Johansson.
Thore är en av de tidigare delägarna och mångsysslare i Brålanda. Han äger sedan tidigare Thores däck och hyresfastigheter.

Om vårt läge

Vandrarhemmet ligger mitt i Brålanda, strax söder om gamla järnvägsstationen. En vägbeskrivning hittar ni under fliken kontakt. På gångavstånd från anläggningen finns en matvaruaffär, flera matserveringar och på sommaren ett utomhusbad. Brålanda är även känt för sina många loppmarknader och tomteparaden se mer här:https://www.youtube.com/watch?v=dGymcOyYouE

Goda bussförbindelser finns i vandrarhemmets närhet.

Vår entre

Miljöarbete

Brålanda Hotell & Vandrarhem arbetar med hållbarhet och miljötänk.

Tidigare värmdes fastigheten upp med olja ca. 50 000 lite/ år Att jämföra olje-kostnaden med en energiförbrukning får man ca 500 000 kWh/ år.

Bergvärme 

2013 Installerade vi Bergvärme i fastigheten, detta resulterade i energiförbrukning på ca 200 000 kWh/ år.

Tilläggsisolering  

2018 Tilläggsisolerade vi på vinden med ca. 40 cm isolering, detta minskade vår energiförbrukning till 180 000 kWh/ år. 

Solpaneler

2019 installerade Brålanda Hotell & Vandrarhem 281 solpanler på anläggningen. Vilket motsvarar 450 m2. Solanläggningen kan som mest producera 87 000 kWh. Elproduktionen motsvarar nästan 50% av elförbrukningen.

Laddstationer för elbil

I oktober 2021 installerade Brålanda Hotell & Vandrarhem laddstationer med upp till 22 kW kapacitet i varje uttag. Totalt kan 4 elbilar ladda samtidigt.

Sopsortering

Vi strävar efter att sortera soporna kartong, plast mm. hos oss och lämnar detta på våra återvinningsstationer som finns i samhället. Ingen kan göra allt men alla kan göra så gott dom kan och vi vill vara en förebild för detta.  Vi har ett sorteringsrum där våra gäster kan lämna sitt avfall så kör vi bort detta.