Hoppa till innehåll

Sevärdheter

Till vackra Vänersborg med fina inköpsgränder och sin pittoreska båthamn är det bara 25 km. Här finns massor av sevärdheter. Känner man för bad och fiske når man storslagna Vänern på knappt 20 minuter. Är det vandring och cykling som lockar är Kroppefjäll ett av dem givna utflyktsmålen för den vidsträckta utsikten och växtrikets skull. Vill man spela golf finns banor i Mellerud, Vänersborg, Trollhättan och Färgelanda

För massor av tips om aktiviteter och platser i  Dalsland besök gärna www.dalsland.com  

www.visittv.se kan du läsa om vad som händer i och omkring Vänersborg och Trollhättan och alla dess otroliga sevärdheter. Vad sägs som slussarna i Trollhättan eller en mountainbiketur i Hunneberg?

Bland alla sevärdheter hittar du allt för hela familjen. Lekplatser och upplevelsecentrum för barn, muséer, shopping, vandringsleder osv.

 

Dalslandsklassikern

Cykelleder

Vilka tävlingar ingår i Dalslandsklassikern? – Dalsland X-Country, 60 km (MTB) – Dalsland Kanot Maraton+ 55 km – Dalsland X-Trail, 13 km (terränglöpning) Man får börja med vilken av tävlingarna som helst. Dock måste man göra alla tre inom en 12-månadersperiod. Hur ansöker jag om en Dalslandsklassiker? Läs mer på www.dalslandxt.se

Vill du delta ligger Brålanda bra till för övernattning!

Friluftsliv

Vandringsled
På det vackra Dalsländska fjället Kroppefjäll finns det mängder med härliga vandringsleder, sjöar och berg. Ta på ett par bra skor och med en picknickkorg och ge dig ut i den vackra natur som Dalsland är så känt för.
Vi hjälper dig både med picknickkorgen och orientering av vandringslederna och en karta över Sundals Ryr vandringslederna..

Kanotutflykter
Tänk dig en stilla tidig morgon, dimman sveper över vattenytan på en spegelblank sjö och det är alldeles tyst.  Att i stilla tempo paddla fram över sjön en sådan morgon är näst intill oslagbart. Utforska de enorma utbudet av sjöar i kanot. Prata med oss så tipsar vi dig om var du kan hyra kanot samt om trevliga sjöar.

 

Sport och idrottInvigning av aktivitetsleden i Sundals Ryr 20110827

Golf
Runt om i Dalsland finns flera fina golfbanor. Inom en radie på 2-4 mil har vi t. ex Melleruds GK. och Dagsholms GK.

Cykla

Cykel har blivit ett sätt att semestra och ta sig runt med.

Hos oss kan du givetvis ladda din el cykel medans du själv vilar ut i en skön säng och äter en frukost i lugn och ro.

http://www.skgranan.com/

Ovan länk tar dig till vår cykelklubb Granans hemsida. Titta in och låt dig inspirereras. Vill du cykla på klubbens banor är du hjärtligt välkommen, om du törs… Men somliga banor är även för mera vekhjärtade sportentusiaster.
I vårt område finns det oändliga vackra cykelslingor som med fördel kan kombineras med besök på trevliga caféer och spännande utflyktsmål. Vill du ha lite mer sport och flås så finns det bra leder med lite tuffare terräng på vårt vackra Kroppefjäll.  Fråga gärna oss så tipsar vi dig om en lämplig cykelrutt utefter dina önskemål.

 

Skidåkning
Brålanda är lika värt ett besök på vinterhalvåret. Vi har ett välskött elljusspår för skidåkning med diverse olika sträckor. Uppe på Kroppefjäll finns det ännu ett elljusspår som erbjuder lite mer backar. Vill du åka utför så finns det möjlighet till det endast en timmes bilfärd bort på Åmåls Skicenter. 

Fiske
Med närhet till både Vänern och Kroppefjäll har vi ett oslagbart läge för den fiskeintresserade. Vi hjälper dig med tips och råd om vad som gäller inför din fisketur.

Ibland är det skönt att inte göra något också. Bara fiska och njuta.

Ibland är det skönt att inte göra något också. Bara fiska och njuta.

 Hitta fler fiske tips här

 

Sevärdheter

Älgsafari
Något för barn och vuxna, för vem tycker inte om älgar?

Se mer här:http://www.dalslandsmooseranch.se/

Dalslands aktiviteter
Här kan du testa på det mesta som har med höjder och den Dalsländska vildmarken att göra. På Dalslands aktiviteter erbjuds du en mängd olika aktiviteter. Vill du testa på något utöver det vanliga så måste du göra en dagsutflykt hit.

Vänerkusten med bad
Förflytta dig några få kilometer österut från ditt boende på vandrarhemmet och du är i Karibien. Eller nära på åtminstone. På omåttligt populära Sikhall och Ursand finner du härliga sandstränder, kiosker, restauranger och lekplatser.

Båtintresserad?

Vill du få med lite mer kustkänsla och göra en trevlig dagsutflykt så åker du istället 2 mil norrut till Sunnanå Hamn. Där kan du strosa runt bland sjöbodarna och äta en god lunch på Sunnanå Hamnkrog.  För dig som är båtintresserad lär hamnen vara en fröjd för ögat där många turister lägger till med sina båtar.
När du ändå är där så kan du ta svängen om Karibien igen och ta ett dopp på vackra Vita Sandar. Några kilometer ifrån Sunnanå finner du nämligen ännu en härlig sandstrand.

Akvedukten i Håverud
Den mest besökta av alla sevärdheter i Dalsland finner du i Håverud  några få mil bort.  På denna unika plats korsas både land -, järn och vattenvägar. Akvedukten lockar många tusen besökare varje år. Här kan du besöka det spännande Kanalmuséet , ta en båttur med något av rederierna, shoppa fint hantverk och kanske äta en maffig räkmacka.

Dalslands konstmuseum
För den konstintresserade är ett besök på Dalslands konstmuseum ett måste. Spännande utställningar, modern konst och en otroligt vacker miljö.

Glasblåsning
Testa på svenskt, berömt gediget hantverk när det är som bäst. På Dalslands Glashytta kan du få testa på att göra din egen skål. Kanske trivs du bäst med att beskåda proffsen, och istället shoppa i butiken.

Ekholmen, Anno 1785
Besök det imponerande gamla säteriet utanför Dals Rostock. Titta på djuren, fika och fördjupa dig i dess fascinerande historia. En tur till Ekholmens Säteri är en lagom utflykt för en förmiddag.

Eventorps gård
Ett absolut måste för dig som gillar hallon! Ekologisk hallon och rabarberodling. Här kan du shoppa ekologiska delikatesser i den nybyggda butiken, och fika hembakta bakverk. För de små finns det gott om djur att titta på och kela med. Missa inte ett besök på Eventorps gård.  

Not Quite

För den kultur- och hantverksintresserade är Not Quite i Fengersfors ett måste att besöka. Här samlas flera konstnärer inom olika inriktningar och visar sina alster.

Mat och dryck

ICA Cypressen
Vill du köpa din egen frukost eller kanske grilla på vår fina uteplats så promenerar du ett stenkast bort till ICA. Här kan du köpa närproducerat kött från Dahlbergs slakteri och andra fräscha dagligvaror.

Håkans bar och festvåning
Brålandas krog och cateringfirma. Fantastiskt god och vällagad mat att beställa för catering. Under vissa utvalda helger är även puben öppen med bra livemusik och goda drinkar. Ring Håkans Bar och festvåning för mer information eller prata med oss så hjälper vi dig.

Rasta
Rasta Brålanda är den första originalanläggningen i den numera stora kedjan av vägkrogar runt om i Sverige. Färskt fika, gott kaffe, alá carte och dagens rätt. Dessutom fullständiga rättigheter för den som vill ta sig en kall öl eller ett glas vin innan läggdags. Här finns även Burger King i samma byggnad.
Endast ett stenkast från vårt vandrarhem.

Hamrane bakstuga
Upplev dalsländsk bakkultur. Du får inte lämna Dalsland utan att ha ätit Klengås. I den vedeldade stenhällsugnen gräddas brödkakorna med stor omsorg. Njut av hembakat bröd i den mysiga 100 år gamla bakstugan. En stor och härlig trädgård med gott om uteplatser finns dessutom. Hamrane bakstuga är väl värt ett besök.

Café Gula Huset

Ett besök här är ett måste när det är dags för fika eller varför inte en lunch? Mysigt café där allt är hemmagjort och bakat med kärlek. Se deras hemsida www.cafegulahuset.se