Hoppa till innehåll

Vårt läge

Vårt läge är mitt i Brålanda, strax söder om gamla järnvägsstationen. En vägbeskrivning hittar ni under ”fliken”. På gångavstånd från Vandrarhemmet finns två matvaruaffärer, flera matserveringar och på sommaren ett utomhusbad. Brålanda är även känt för sina många loppmarknader. Goda bussförbindelser finns i vandrarhemmets närhet.

Om Brålanda

Brålanda ligger 24 km norr om Vänersborg i södra Dalsland. Stationssamhället Brålanda växte fram under 1870-talet kring järnvägen som då anlades. Denna knyter ihop Göteborg med Oslo och Karlstad. Stationen stängdes på 1970-talet då tågåkandet minskade men vindarna vänder nu och förhoppningsvis kommer vi åter igen att kunna se tåg stanna i Brålanda för på- och avstigning. Tätorten har 1400 invånare och med den kringliggande landsbygden blir antalet boende 3000 personer. Brålanda karaktäriseras av en entreprenörsanda ”Brålanda anda” och har ett aktivt näringsliv med många små företag. Dessa är verksamma i olika branscher såsom gräv och transport, jordbruk och förädling, mekanisk industri och service verksamhet. Runt omkring Brålanda finns flera producenter av förnyelsebar energi t.ex. vindkraft, vattenkraft och biogas. Den senare används både för uppvärmning och som fordonsbränsle. Ett antal årliga evenemang genomförs i byn såsom Skördefestivalen i september och den välkända Tomteparaden i december, som presenterades i Guinness Rekordbok 2002 som paraden med störst antal tomtar.

 

Om Dalsland

Dalsland gränsar till Norge, Bohuslän och ”innanhavet” Vänern i öster. Dalsland beskrivs ibland som Sverige i miniatyr. Vid en sådan liknelse kan södra Dalsland representera jordbruksbygderna Skåne och Västergötland. Från Kroppefjäll och norrut börjar ”Mellansverige” med små sjöar och kuperad terräng. Även delar av ”Norrland” kan med viss fantasi föreställas i norra Dalsland. Vackra vägar med fantastisk utsikt och miljöer kan återfinnas i landskapet med många sevärdheter såsom akvedukten i Håverud, Dalslands kanal, Jättegrytor i Steneby mm. Besök www.dalsland.com för mer information.